Home  foto's    Beschrijving Huis   Bezienswaardigheden  Prijzen Contact  Temperatuur  Routebeschrijving    Links

Vakantiehuis Horni Dobrouc

Vanaf Horni Dobrouc zijn diverse dagtrips te maken. In het huis bevinden zich ook een aantal handige folders.  In Lanškroun (ook in andere steden) is een VVV-kantoor waar veel folders in diverse talen te verkrijgen zijn.

In de directe omgeving kunt u mooie wandeltochten maken in de mooie bossen achter het huis. 

Er zijn ook mooie mountainbike en fiets routes door de heuvels. Mountainbike huren is ter plaatse mogelijk. (in Lanškroun).

Zwemmen kunt u in verschillende overdekte en buiten zwembaden of lekker bij het huis in een eigen zwembad. Het water is niet verwarmd maar in de warme zomer maanden is het water zeer aangenaam.  

Vissen is ook mogelijk in verschillende meren. Een vergunning is goed te verkrijgen.

Er zijn vele kastelen die u ook van binnen kunt bezichtigen. Bijna elke stadje heeft een burcht of kasteel.

U kunt er ook kanoën, tennissen, paardrijden, leuke dagtochten maken of lekker uitrusten.

In de winter kunt u skiën en langlaufen.

In het dorpje, op loopafstand, is een winkeltje waar u elke dag verse broodjes, groenten en fruit kunt halen.

Grote steden in de omgeving zijn Lanškroun (10km) en Ustí nad Orlicí (10km) waar ook een paar grote supermarkten zijn zoals, (Lidl, Penny, Tesko...). Op zondag zijn deze ook de hele dag open.(zeker tot 16.00 uur) 

In Horní Dobrouč (3km) zijn tennisbannen en een minigolf.

 

Vakantiehuis Trebarov

Fietsen: Er zijn mooie mountainbike en fiets routes in de omgeving. In Lanskroun kunt u een fiets huren.

Zwemmen: Lekker bij het huis in een eigen zwembad. Het water is niet verwarmd maar in de warme zomer maanden is het water zeer aangenaam.

                  Aquapark Moravska Trebova - heeft een verwarmd buitenbad met veel waterattractie's en bijvoorbeeld 2 glijbanen van 51 en 29 m lang.

                  Aquapark in Usti nad Orlici. Er is ook een binnenzwembad.

                  In Svitavy is een een buitenzwembad met 50 meter bad, 25 meter bad, kinderbad en een 93 meter lange glijbaan. In Svitavy is ook nog een binnenzwembad.
   

Vissen is mogelijk in verschillende meren. Een vergunning is goed te verkrijgen. In Lanskroun zijn paar hele mooie meren( Lanskrounske rybniky). Vergunning kunt u in Lanskroon kopen.

Kastelen: Moravska Trebova dit kasteel behoort tot de belangrijkste renaissance monumenten van midden Europa. Aan het eind van de 15de eeuw werd hier voor het eerst in Tsjechië  renaissance geschiedenis geschreven.

                 Kasteel Svojanov in Svojanov wordt ook wel de villa van de Tsjechische koninginnen genoemd. De burcht werd reeds in de eerste helft van de 13de eeuw gebouwd door koning Otakar Premysl. U kunt er een rondleiding maken, er is een expositie en ook een goed restaurant.
Meer kastelen zijn in Letohrad, Lanskroun, Litomysl, Podstejn, Olomouc, Letovice,

Kanoën: is mogelijk in Taboriste Cotkytle richting Usti nad Orlici. Hier kunt u een kano huren en een tocht maken van 2 of 4 uur. 

Restaurants: Moravska Trebova, Lanskroun, Letohrad,   

Supermarkten: Moravska Trebova (Lidl, Bila), Lanškroun (Lidl, Penny, Tesko...) Op zondag zijn deze ook de hele dag open. (zeker tot 16.00 uur)

In het dorpje, 500 m, is een winkeltje waar u elke dag verse broodjes, groenten en fruit kunt halen.

Grote steden in de omgeving zijn Moravska Trebova (8km), Lanškroun (25km).

                          

Tips voor mogelijke dagtochten voor beide huizen.

Suchy vrch (droge berg) is een uitkijktoren met een prachtig uitzicht over het gebergte. Vanuit hier is een mooie wandelroute naar een Tvrz Bouda. Tijdens wandeling kunt u lekkere bosbessen plukken en eten. Er is ook een nieuw wellneshotel gebouwd met goed restaurant.

Tvrz Bouda is een bunker van de tweede wereldoorlog die u ook van binnen kunt bezichtigen. Aangeraden is om warme kleding mee te nemen.

Maria berg -  is een bedevaartplaats en een mooie fiets route.

Pastivinska prehrada is een stuwdam waar u kunt vissen, zwemmen of een klein bootje huren.  De stuwdam zelf is een mooie bezienswaardigheid. U kunt met de auto er helemaal om heen rijden.

Rivier Wilde Orlice (divoká orlice)- hier kunt u hele mooie wandelingen maken langs de rivier tot het restaurant Orlicka Chata-Rampušák waar u lekker en niet duur kunt eten. 

Letohrad  Heeft een leuk centrum met kleine winkeltjes, een mooi kasteel en een ambachtsmuseum met een mooi en goed restaurant.  

Litomyšl- is een mooi stadje met een leuk autentiek centrum. Met een prachtig groot kasteel en een tuin. Er zijn ook goede restaurants.

Zamberk- heeft een aquapark en een mooi kasteel.

Safari in Dvur Kralove.

Usti nad Orlici is een grotere stad met veel supermarkten. Er is ook een overdekt zwembad, zoutgrot en een goede pizzeria.

Museum Mladejov:  In Mladejov is een Mladejovska draha. Het Industrieel Museum Mladejov en de spoorwegen: met de winning van steenkool en leisteen begon men in de buurt van Mladejov al in de 19de eeuw. Nadat de industriële activiteit in 1991 beëindigd was, werd het gebied door het Industrieel Museum Mladejov en de Industriële Spoorwegen Mladejov gekocht. In de ruimtes van het Industrieel museum zijn vele leuke dingen te zien zoals verschillende soorten stoom- en motorlocomotieven en trolleys. Het is een museum met een Stoomtrein waarmee u in de maanden mei t/m septembe een rit kunt maken door de omgeving, met een door een stoomlocomotief getrokken trein. Het is een mooie beleving. 

Vliegtuigmuseum in Olomouc. Dit museum is opgericht door het eerste vliegregiment als een gedeelte van hun opleiding. U kunt er verschillende vliegtuigen in zijn geheel bekijken zoals een Mig 21, Mig 15, Aero L39 Albatros, stroommotoren, schietstoel, kabine Mig 21MF, die een paar jaar geleden nog door de Tsjechische luchtmacht gebruikt werden.

Een trip naar Brno (90 km) is zeker een aanrader.  

Een dagje Praag (170 km) of een trip naar Polen (30km).

Leuke steden en dorpen in de omgeving zijn Lanškroun, Lanšperk, Letohrad, Jabloné nad Orlicí, Litomyšl, Hradec Kralove en Pardubice, Olomouc,

In de omgeving zijn vele kastelen en burchten die u kunt bezichtigen.

Of een bezoek maken naar in de buurt gelegen dorpjes met een renaissance en een barok karakter.

In de winter zijn er goede langlaufroutes. In Letohrad op 10 km afstand is een langlaufcentrum maar u kunt ook meteen vanuit het huis langlaufen de bossen in.
Skiën is er ideaal voor beginners. Er zijn meerdere skicentra in de omgeving.
Skicentrum České Petrovice, Čenkovice, Orličky a Jabloné nad Orlicí.

Safari Zoo in  Königinhof 

 

Mladejovska Draha

De stad Dvůr Kralové  is vooral bekend door zijn safari-zoo met Afrikaanse dieren. Meer als 28000 dieren wonen waaronder vele exotische exemplaren .Fascinerend is dat men hier ook in juli en augustus een tocht door het park kan maken waar de dieren vrij rondlopen.

Een trein museum. Hier gaat u terug in de tijd. Bijna elke zaterdag kunt u een trip maken in een stoom trein door de bossen.

Marionettenmuseum Churdim

 

Churdim werd beroemd door zijn marionettenspelers. Jaarlijks vindt hier een marionettenfestival plaats en in het museum zijn marionetten vanuit heel de wereld te zien. Ook de beroemde Tsjechische marionetten  Špejbl en Hurvínek, de lievelingen van alle Tsjechische kinderen. 

 

Taaitaai museum in                      Ráby u Padubic

 

Het taaitaai museum is een waarachtig "zoet" museum dat de geschiedenis van lekkernijen herbergt.Gedekoreerde taai-taai zijn in Tsjechië zeer geliefd. Vaak worden ze als geschenk of dekoratie gebruikt.

Jicin kinderfeest

 

Jaarlijks vindt hier midden september een heerlijk feest plaats dan is Jicín de "geboorteplaats" van Rumcajs, de kleine bandiet, die alle Tsjechische kinderen uit hun lievelingstekenfilm kennen. 

 

 

Adelaarsgebergte                             Orlicke hory

 

 

Slot Litomysl

 

Tvrz Bouda

 

Rozhledna na Andrlove chlumu.

Het adelaarsgebergte vormt de grens tussen Tsjechië en Polen. De hoogste berg is hier de Velká Deštná (1115m) met een uitkijktoren. Hiervandaan heb je een wonderschoon uitzicht over het adelaarsgebergte en Rychlebské hory, Kralický Sněžněk, Suchý vrch, stuwdam Pastviny en het adelaarsgebergte met zijn sneeuwtoppen. Deze bergen bieden in de zomer prachtige bossen en weiden, in de winter verandert dit in een waar ski-gebied. Voor wandelaars en  skiërs is dit zeker een succes.

De stad Litomysl heeft een eeuwenoude geschiedenis. Halverwege de 14e eeuw kreeg deze stad een bischopszetel. Het renaissanceslot liet de familie Pernsteijns in de 16e eeuw bouwen. Hier is ook de beroemde componist Bedrich Smetana geboren. Litomysi is dankzij dit wonderschone slot opgenomen in de lijst van bijzondere wereldkulturen van UNESCO.

Is een bunker van 2de wereldoorlog. Vanuit uitkijktoren Suchy Vrch is een mooi wandeling over een bergtop van ongv. 3 km naar de bunker. U kunt een rondleiding volgen van 1 en half of 2 en half uur door de bunker onder de grond. De temperatuur is daar 5-6 graden. (Jas meenemen)

Uitkijktoren  hoogte 34.6 m in Usti nad Orlici. 184 traptredes klimmen voor een geweldig uitzicht.

Adrspasskoteplicke skaly Adersbach-Teplitz-Felsen is een stad in het rotsgebied met rijke steenformaties en kunstige watervallen. Het is een gelieft uitstapje voor veel touristen. Het gebied is een beschermd natuurgebied.De zandsteenformaties, die een beetje doen denken aan een paaseiland, zijn via goed herkenbare wandelroutes te bereiken.
Snezka De sneeuw bergtop (Snezka) is met zijn 1602 meter de hoogste berg van de Tsjechische Republiek. Een dagtrip is zeker de moeite waard. Fanatieke wandelaars kunnen hier hun hard ophalen. Er is ook een mogelijkheid met de lift naar boven te gaan. Vandaaruit kan je dan te voet verder naar de top. Daar bevindt zich een uitkijkplaats. Hiervandaan kun je genieten van het schilderachtig landschap. Interessant is verder dat aan de nadere kant van de berg alleen Pools gesproken wordt.
 
Slot VrchlabÍ Dit slot werd in 1600 onder Christpoh van Gendorf in de Renaissance stijl gebouwd.Het was de eerste in deze stijl in Bohemen. De inspiratie uit Italië is duidelijk henkenbaar aan de torens. Een bezoekje binnen is de moeite waard. In de ridderzaal is een kacheloven, het enige nog oorspronkelijk behouden stuk van de oorspronkelijke inrichting.
Vesting Dobrosov De Vesting Dobrošov in de buurt van Náchod is een kanonnenvesting, die in de jaren 1935-1938 gebruikt werden. De ondergrondse ruimten zijn allen nog in zeer goede staat. Hier is ook veel informatie over deze streek en de betekenis van deze vesting voor de regio in deze eeuw.
Burcht Kost De best onderhouden burcht van Tsjechië Ligt in het centrum van het Bohemische paradijs en is een parel van het middeleeuwse architectuur. Wartenberg liet deze burcht in 14e eeuw bouwen. Later in de 15e eeuw liet de familie Selmberk de westvleugel verbouwen. Het romantische van deze burcht is, dat het in de loop van jaren weinig veranderd werd, waardoor het middeleeuws karakter goed behouden is gebleven. Binnen is een interessante wapenverzameling en halverwege de burcht ligt het beroemde Tal Plakánek (tranendal).
Burcht Trosky De naam Trosky komt van het Tjsechishe woord ( ruďne ). De burcht neemt een karakteristiek dominante positie van het bohemische paradijs in en behoort tot zijn symbolen. Vanuit de verte kan men de torens die op 2 vulkaantoppen in de 14e eeuw gebouwd werden  herkennen. Dat geeft een buitengewoon aangezicht. De ene 47 meter hoge toren Baba (oude vrouw), de andere 57 meter hoog Panna (maagd). De burcht werd in de 14e eeuw onder supervisie van Cenik von Waterberg gebouwd en weerstond de belegering van Hussiten (aanhangers van Johannes Hus).
Slot Jilemnice Dit prachtige slot werd in de 16e eeuw door de heren Krinecti en Ronov gebouwd. In 1714 en 1895 werd aan de westelijke vleugel delen aangebouwd. Het slot is na de 2e wereldoorlog in handen van de staat gekomen en is nu een reuzengebergte museum. Heden ten dage kan men hier een expositie over de Tsjechische berg- en skisport bezoeken.
Policka Een historische stad met een behouden stadvesting uit de 14e en 15e eeuw met bastion en een burchtgracht. In een kamertje in de toren van de St. Jakabs kerk is de muziekcomponist B. Martinů geboren.
Kuks Een komplex van barokgebouwen met een ziekenhuis van de broeders en de kerk van de Allerheiligste drieeenheid  in het rivierdal van de Elbe. Zinnenbeeldige beeldhouwcyclen met telkens 12 deugden en 12 zonden (M.B. Braun), farmaciemuseum, apotheek, tuinen en galerij.
Bethlehem Standbeelden uit rotsblokken en in de rotswand ingebouwde reliëf (M.B. Braun) 2 km van kuks verwijderd. Het centrale deel beeld de Bethelemgrot met de geboorte van jezus en de komst van de drie heiligen uit.
 

 

Skiën, snowboarden en langlaufen In Oost-Bohemen, in reuzengebergte, bevindt zich het grootste gedeelte van het Tsjechische ski-gebied. Je vindt hier bergen van 600 tot 1200 meter  hoogte. Voor beginners en kleine kinderen leent zich bv het skigebied Cenkovice heel good. Langlaufstreken zijn er in de winter genoeg. Bv. Letohrad is een mooi Langlaufcentrum.
Wandelen

Om te wandelen is Oost-Bohemen ideaal. Bv. langs het Rivir Wilde Orlice voorbij het plaatsje Cihak. De route volgen van Ceske Petrovice richting Cihak dan doorrijden tot de oude betonne brug. Direct na de brug de auto rechts parkeren en de rivier naar links volgen. Deze wandel route is mooi af te sluiten in restaurant Orlicka chata (300 meter van de parkeerplaats). U kunt er lekker eten voor weinig.

 

Paardrijden

In Ostrov een ranch waar u paard kunt huren. In de omgeving van Pardubice vindt sinds 1874 regelmatig het van origine uit Engeland afkomstige Steeplechace plaats. Daarbij moeten paarden snel en behendig over hindernissen springen. in dit deel van Tsjechië zijn paarden zeer geliefd. Daarnaast zijn er veel manege's, waar je kunt paardrijden. Onder andere in Pardubice en Svobodné Hamry.

 

 

Ertsmijn museum Harrachov

 

In Oost-Bohemen is in de zomer goed te zwemmen. Kleine rivieren en meren met natuurstranden nodigen uit tot zwemmen en ontspannen, zoals bv Pastviny en Rozkoš-Stuwmeer bij Náchod, een onmiskenbaar recreatieoord en een paradijs voor watersporters.

Ticha Orlice is een geweldige rivier waar u forel kunt vangen of Pastvinska Prehrada(de stuwdam). Vissvergunning is te krijgen in Zamberk op het poskantoor en voor Ticha Orlice in het pension bij de stuwdam in het plaatsje Udoli. 

 

 

 

In dit museum kun je een belangrijk deel van de Tsjechische geschiedenis ervaren. Erts-ontginning was vroeger een zeer belangrijk deel van de Tsjechische industrie en Harrachov was een van de vele produktieplaatsen.Vandaag de dag is deze ertsmijn buiten gebruik en is verandert in een museum. In dit museum vindt je mineralen, oude werktuigen, kaarten, fotoalbums en je komt veel te weten over hoe de mensen in deze mijnbouw gewerkt hebben.

 

Hradec Kralove Deze stad werd in de 13e eeuw door Ottokar II, aan de monding van de Elbe (Labe) met de Adler (Orlice) opgericht. Sinds die tijd is het een koninklijke vestingstad. De gunstig geografische ligging loopt van Hradec Kralove  tot Wachstum en is daarmee het kloppend centrum van Oost-Bohemen. Hradec Kralove is een van de oudste steden van de Tsjechische Republiek. Er zijn veel bijzienwaardigheden in gotische- renaissance- en barokstijl te bwonderen. Zoals Het gemeentehuis met stadsmuseum, de gotische kathedraal, de 72 meter hoge witte toren ( met tweede grootste Bohemische klok), De Barokkerk St Maria en een theater. Maak ook een wandeling door de mooie promenade,Hradec Kralove is ook door zijn muziekinstrumentproduktie bekend. Regelmatig vindt hier ook een theaterfestival plaats.
Pardubice Dit is de tweede stad van Oost-Bohemen. De concurrent van Hradec Kralove. In de renaissance-stadscentrum is onder andere het 60 meter hoge oud-gotische groene toren, de St Bartholomäus-Kerk, de St-Maria kerk en slot Pardubitz. In de oude burchtvesting bevindt zich momenteel het Oost Bohemisch museum en een galerie. Een promenade door de oude stad met in zijn renaissancestijl gebouwde huizen is ook aan te bevelen. De stad is ook door de chemische industrie en hun Hoge school bekend.

 

Broumov Broumov is een van de mooiste historische stadjes van Oost-Bohemen aan de grens van Polen. De stad trekt door aanliggende zandsteenrotsformaties veel mensen aan. Hier staat het benediktusklooster, als ook de St Adalbert-kloosterkerk met schilderijen van V.V.Reiner. De stad heeft ook een belangrijke rol in het verloop van de 30-jarige oorlog gespeeld.

Kutna Hora

 

 

 

Oorspronkelijk was Kutna Hora een mijnwerkersvesting opgericht in de 12e eeuw door de duitsers. Door zilverertsproductie werd deze stad vrij snel zeer rijk en na Praag de tweede grootste stad van Bohemen. Hier komt ook de beroemde Praagse zilveren munt vandaan die in heel europa als betalingsmiddel geldt. Na de hussiten-oorlog verloor deze stad zijn betekenis en tegenwoordig is dit een rustig en vertrouwde stad. Er is hier veel te bewonderen. De Maria hemelvaart kerk,  de begraafplaats van Sedletz, een beenderhuis, de pestzuil van het beenderhuis, Hl Johannes kerk, en ertskanaal (met de hoogste kerktoren van Bohemen), Hl Johannes Nepomuk kerk, de reuze stenen bronnen, Dom van heilige Barbara (is een van de buitengewone gotische kerken van europa), de galerij beneden het jezuďetencollege, de burcht, de witte binnenplaats en het stenen huis

 

Ten oosten van Praag is de overgang van Böhemen en Mähren. In dit gebied vindt u groene toppen van het Adelaarsgebergte, bergbeken, ruinen, burchten, kastelen en fascinerende steden met vele monumenten. In Oost-Bohemen bevindt zich ook de hoogste berg van Tsjechië 1602 m (Snežka).Het Bohmische paradijs wat van het noorden naar het oosten loopt met schilderachtige burchten en kastelen geven dit gebied een romantische sfeer. Dit gebied is uitermate geschikt voor skiën, wandelen, fietsen en bergbeklimmen. U hoeft geen ervaren bergbeklimmer te zijn om de schoonheid van talrijke rotsen in Bohemen te bewonderen.